De afgelopen jaren heb ik in de maand december workshops bloemschikken gegeven. Ik ging mee in de hectiek en drukte van de voorbereidingen voor kerstmis. Ik wilde mijn cursisten een aantal fijne uurtjes geven door ze iets moois te laten maken voor thuis. Maar na een aantal jaren merkte ik dat deze workshops me sloopten en op kerstavond was ik helemaal leeg. We hebben zelfs wel eens een kliekje spaghetti gegeten omdat ik te moe was en het me aan tijd ontbrak om een lekkere kerstmaaltijd te bereiden, om nog maar niet te spreken van de drukte in de winkels, ik vind het echt vreselijk. Kerst is inmiddels een eet- en drinkfeest geworden en dat is me zo tegen gaan staan.

De midwintertijd ging vroeger op 11 november in, wat nu nog gevierd wordt met Sint Maarten en duurde tot begin februari. De koudste en donkerste dagen van het jaar. Van oudsher probeerden de mensen in deze tijd een beetje warmte en licht te maken.

Ikzelf probeer mee te gaan op het ritme van de seizoenen en deze tijd is voor mij juist een periode van mijn activiteiten op een lager pitje zetten. Ik neem de tijd om te evalueren wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is. Waar ik tevreden over ben en wat ik graag wil verwezenlijken in het nieuwe jaar. Het is een tijd van naar binnen keren en reflectie. De gordijnen doe ik lekker vroeg dicht, de kaarsjes gaan aan, ik trek lekkere warme, comfortabele kleren aan, ’s avonds zit ik met een goed boek op de bank, lekker onder een plaid, wat vaker trek ik me terug op de badkamer voor een warm bad. Ik ga op tijd mijn bed in en als het kan geen wekker zetten. Ik probeer om niet teveel te reageren op schreeuwerige prikkels van buitenaf, maar juiste de rust op de zoeken en wat doet me dit goed. Ik voel me zoveel beter als in voorgaande jaren.

 

En zo is ook de workshop winterse natuurbeleving ontstaan, ik wilde graag op een nieuwe manier mensen de mogelijkheid bieden om even te ‘cocoonen’ zo vlak voor de kerst. Even me-time creëren.

Voor mij speelt de natuur hier een grote rol in. Met een klein groepje hebben we ons verzameld in het bos, lekker warm aangekleed, want frisjes was het wel. Na een korte uitleg van Marie-Jose over de mindwalk zijn we aangekomen op een mooie open plek in het bos waar we in een kring met de ogen gesloten even ‘af-schakelen’ en helemaal in het moment komen. In stilte vervolgen we onze weg. We hebben allemaal een klein mandje bij ons waar we onze bosschatten in verzamelen. Een mooi blad, een dennenappel, een mosje, een takje. Goed zoeken is het wel, want de wintertijd is er een van schaarste, maar dat heeft ook zo zijn charme, toch? We krijgen allemaal een kaartje met een opdracht. Een mooie overpeinzing om over na te denken en naar eigen inzicht in te vullen. Aangekomen in ons atelier warmen we ons op met warme drank en spijzen. Een laatste geleide meditatie wordt afgesloten met muziek.

Dan komen we samen rond de workshoptafels en stallen onze bosschatten uit en maken er iets moois van. Ieder op de eigen manier en hoe mooi is het eindresultaat, we zijn er allemaal verbaasd van hoe makkelijk in flow er iets moois ontstaat onder onze handen, puur op gevoel.

Drie uur zijn er inmiddels verstreken, wonderlijk hoe ontspannen we allemaal zijn geworden in zo’n korte tijd.

Dat is voor mij de kerstgedachte, samenzijn in stilte met aandacht voor elkaar met de natuur als inspiratiebron, een fantastische natuurbeleving is geboren.

 

Wil je weten hoe de winterse natuurbeleving werd ervaren, lees dan de review van Miranda.

Wat een bijzondere ochtend heb ik achter de rug, Ik ben nog helemaal in de flow. We hebben een prachtige route door het bos gelopen, het thema was ‘licht’.  We hebben ontspanningsoefeningen gedaan, niet zweverig, niet moeilijk, maar ontspannen met lekker veel aandacht voor onszelf. Onze mandjes hebben we onderweg gevuld met mooie materialen die we later mogen verwerken in de creatieve workshop.

Aangekomen bij het atelier hebben we ons weer lekker opgewarmd en een fijne geleide meditatie gekregen die werd afgesloten met een prachtig lied. Een ontroerend moment waar iedereen met de aandacht bij zichzelf kon zijn en toch de verbondenheid kon voelen met elkaar.

Koffie en thee met iets lekkers er bij om ons te verwarmen. Geïnspireerd zijn we aan de slag gegaan en hebben prachtige licht-creaties gemaakt met de verzamelde materialen uit het bos.

Wat was het een mooie, inspirerende en gezellige ochtend. Een workshop die me nog lang bij zal blijven!

Dankjewel voor de uitnodiging!

Mijn wens voor 2019?

Ik hoop dat er heel veel mensen gaan genieten van deze prachtige workshop!

Liefs Miranda

In het voorjaar, wordt onze tweede natuurbeleving gegeven en ben je van harte welkom om mee te doen. We houden de groepjes klein, er is plaats voor maximaal 6 personen. De datum maken we later nog bekend.

Wil je graag een privé natuurbeleving boeken, mag je altijd contact met me opnemen, dan plannen we een datum in.