Ken je dat gevoel als je ’s morgens je gordijnen opendoet en meteen chagrijnig wordt bij de aanblik van de troosteloze plek die de schone naam TUIN draagt?

Kijk je uit op het kratje met lege potten en flessen dat nog teruggebracht moet worden naar de supermarkt? In de haast neergezet omdat je geen zin had om het meteen op te bergen, want de tuin ziet er toch al niet uit.

De groen aangeslagen tuinset, de potten met plantjes  van vorig jaar zijn helemaal verdord. Het gras staat tot aan je knieën en er slingert van alles en nog wat in het rond.

De bomen zijn de te groot en nemen alle licht weg, je wordt er gewoonweg niet blij van.

Je kunt natuurlijk gewoon de gordijnen dichthouden en je kop in het zand steken en bij de eerste zonnestralen pak je, je jas en tas en gaat op een gezellig terrasje zitten met een heerlijk kopje cappucino, maar dat is natuurlijk niet de oplossing. Als je thuiskomt ligt de tuin er nog even troosteloos bij als toen je vertrok.

Jelle Hermus van So Chicken schreef in zijn artikel als je de keuze hebt tussen een boterham die lekker dik belegd is met pindakaas of eentje met een flinterdun laagje –er even vanuit gaande dat je van pindakaas houdt- is de keuze snel gemaakt toch?

Je gaat voor de dikbelegde boterham omdat die je het meeste plezier geeft bij het opeten er van.

Zo ook met je tuin, als je mag kiezen tussen een goedverzorgde- of een verwaarloosde tuin weet je toch ook waar je voor kiest? Nou dan, hak die knoop door!

Uit onderzoek is gebleken dat de natuur heelt. Buiten zijn zorgt voor een ontspannen gevoel, je stress neemt af en als je ontspannen bent komt er meer rust in je hoofd en kun je weer meer genieten.

Klinkt goed he, maar ja hoe pak je dat aan?

Je hebt nog weinig kennis van tuinieren, je hebt geen idee waar je moet beginnen en hoeveel geld gaat je dat kosten? Je weet wel dat het je heerlijk lijkt om een fijne tuin te bezitten. Maar hoe fijn zou het zijn als je ’s morgens weer met plezier je gordijnen openschuift en je meteen even een frisse neus gaat halen of een rondje maakt langs al je bloemen en planten!

Neem er eens even de tijd voor en schrijf maar eens op hoe je nieuwe tuin er uit zou moeten gaan zien.

Zoek eens naar mooie plaatjes op Pinterest of blader eens door tuintijdschriften. Verzamel die plaatjes maar eens op een vel papier en maak er een collage van.

Al gauw krijg je in de gaten waar je blij van wordt en wat je helemaal niet aanspreekt. Wat blijft er over van de uitgezochte afbeeldingen? Stap voor stap krijgt je idee vorm en weet je waar je naar toe wilt met je nieuwe tuin. Krijg je ook zin om meteen aan de slag te gaan?

Met deze 7 tips maak je alvast een eerste begin, hup aan het werk!

Tip 1

Ruim alle overbodige rommel op: zet de lege flessen en potten alvast in de achterbak van je auto, de eerstvolgende keer dat je boodschappen doet, gooi je ze weg. Rondslingerend speelgoed breng je naar de garage of schuur, evenals je fiets, het wasrekje, de tuinslang en de lege tuinpotten berg je op.

Tip 2

Veeg je terras schoon, haal de groene aanslag weg met de hoge drukreiniger (niet te hard anders ruw je de tegels op) of als je het met wat minder watergeweld wilt doen: spray azijn en soda op de tegels en binnen een paar dagen zie je de groene aanslag minder worden. Ben je niet zo geduldig, pak een schrobbezem en leef je uit, dan heb je meteen een gratis work-out om de winterkilootjes aan te pakken.

Tip 3

Nu je toch bezig bent, maak ook je tuinset schoon, heb je het terras al gedaan, dan kun je zelfs al even met een kopje thee van het zonnetje gaan genieten, zonder dat je kleren vies worden.

Tip 4

Haal de uitgebloeide planten uit de potten en gooi ze in de groencontainer. Maak de potten schoon met een sopje van groene zeep. Straks kun je potgrond en mooie nieuwe planten halen.

Tip 5

Heb je gras in de tuin, maai het alvast een keertje, je tuin knapt er zo van op.

Tip 6

Knip overhangende takken van struiken vast een stukje korter, want niets is zo vervelend als iedere keer tegen losse takken aan te lopen.

Tip 7

Koop alvast een paar vrolijke voorjaarsbloeiers om in een pot op je tuintafel te zetten. Heb je nog genoeg potgrond, anders neem je meteen een zakje mee.

Krijg je nu de smaak te pakken en wil je eens met me sparren over jouw tuinwensen?

Ik wil mijn liefde voor de natuur en kennis van tuinontwerpen graag met je delen. Op een ontspannen manier, vol aandacht samen iets moois creeren.

Is dat ook de manier waarop jij graag je nieuwe tuin wilt samenstellen dan kun je hier een inspiratiesessie met me boeken.

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw mooie tuinplannen. Samen bekijken we wat het beste bij jou past. Ik verheug me erop je te ontmoeten.