Heb jij wel eens nagedacht over kleuren, wat ze met je doen? Hebben ze invloed op je stemming? Voel je je prettig bij bepaalde kleuren of juist niet?

Trek je bij een bepaalde stemming bewust kleding in een specifieke kleur aan of heb je een hekel aan sommige kleuren en waarom? Hoe belangrijk is kleur in jouw leven? Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe het zou zijn als je geen kleuren kunt onderscheiden, zoals mensen die kleurenblind zijn of mensen die helemaal niet kunnen zien? Wat doet kleur in de natuur en wat is de betekenis van kleuren voor dieren? Wist je dat bloemen bepaalde kleuren hebben om insecten te lokken?

Deze keer wil ik het met je hebben over de kleur ORANJE. Deze kleur past bij de maand oktober. De maand van de prachtige verkleurde bladeren aan de bomen. De bessen en de rozenbottels, de mooie kleurrijke zonsondergangen. Het is de overgang van het naar buiten gericht zijn, naar het naar binnen keren. Letterlijk en figuurlijk. Omdat het buiten frisser wordt en het steeds vroeger donker is, gaan we het binnen weer gezellig maken. Warme plaids op de bank, kaarsjes aan. De natuur gaat zich voorbereiden op de rustperiode. De bomen trekken het vocht uit de bladeren, waardoor ze gaan verkleuren en uiteindelijk dwarrelen ze naar beneden. Ze vormen een warme deken voor de bodem en beschermen de planten tegen de komende kou.

Met de seizoenen mee bewegen voelt voor mij heel natuurlijk. In de herfst laat ik los wat niet meer bij me past. Mijn buiten activiteiten ga ik op een lager pitje zetten. Ik neem de tijd voor reflectie. Wat heb ik het afgelopen (tuin)seizoen gedaan. Waar ben ik tevreden over, wat kan ik nog verbeteren?

Eind oktober gaat de klok een uurtje terug. Bij mij in de tuin vallen de bladeren met bakken tegelijk naar beneden. Omdat we veel oude bomen hebben staan, moet er iedere week blad geveegd worden. Vorig jaar werd ik grieperig en heb ik te veel blad laten liggen, met als gevolg dat er veel gele plekken in het gazon kwamen, dat probeer ik dit jaar te voorkomen. In de borders mag er gerust een laagje blad blijven liggen ter bescherming van de planten. Maar ook weer niet een al te dikke laag omdat er anders in het voorjaar te snel nieuwe blaadjes aan de planten komen. Dan krijg je van die rare geel-witte, dunne steeltjes en vervormde blaadjes.

Wat betekent de kleur oranje voor mij? Ik ben dol op oranje, maar wel als een tijdelijke kleur, kleuraccent. Bijvoorbeeld een mooi  herfstboeket op tafel. Maar je zult mij niet gauw gekleed zien in de kleur oranje. Buiten in de natuur vind ik het prachtig. Ik heb oranje zonnehoed (Echinacea) in mijn tuin en ook de oranje bessen van de Lijsterbes (Sorbus) in het bos vind ik prachtig om te zien en de bladeren van de Esdoorn (Acer) of de oranje tinten in het verkleurende druivenblad.

Waar denk jij aan bij de kleur oranje? Heb je oranje in je interieur, je kledingkast of in je de tuin, vertel eens?